Tu ai simțit asta? Anunțul-surpriză despre prețul polițelor RCA făcut de ASF

de: Ciprian Ioana
21 12. 2020

Autoritatea pentru Supraveghere Financiară, arbitrul pieței asigurărilor, a venit cu niște date legate de prețul polițelor RCA din România.

Piața asigurărilor din România a ajuns, după 9 luni, la un volum al primelor brute subscrise de peste 8,5 miliarde lei. E o creştere cu aproximativ 4,8% faţă de valoarea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului anterior, arată ASF.

Pe de altă parte, sunt ceva surprize și-n privința polițelor de răspundere civilă auto obligatorie. Prețul mediu a scăzut extrem de puțin, cu aproximativ un procent la 30 septembrie 2020.

Prețul polițelor RCA – date de la ASF

În continuare, însă, sunt prea puțini jucători în piața RCA și doar doi dintre ei controlează cam totul. Este o prea mare concentrare.

În primele trei trimestre din anul 2020, gradul de concentrare se menţine la un nivel ridicat pe piaţa asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto. Astfel, primii doi asigurători cumulau aproximativ 75% din portofoliul de asigurări RCA din România. Valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA, în primele 9 luni ale anului 2020, a ajuns la aproximativ 2,94 miliarde lei, restul până la totalul clasei A10 (3,10 miliarde lei) reprezentând asigurările transportatorului pentru marfa transportată în calitate de cărăuş şi asigurările RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE în baza dreptului de liberă prestare a serviciilor.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, valoarea primelor brute subscrise a crescut cu circa 4%.

Pe ansamblul întregii pieţe, prima medie RCA anualizată a scăzut cu aproximativ 1% la 30 septembrie 2020, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent, înregistrând valoarea de 626 lei. Dauna medie RCA plătită pentru vătămări corporale în primele 9 luni ale anului 2020 a crescut comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent cu aproximativ 17%, iar cea pentru daune materiale a crescut cu circa 4%.

Activele totale au crescut cu 8%, iar datoriile totale ale societăţilor de asigurare au crescut cu 7% în primele nouă luni ale anului 2020 comparativ cu valoarea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului anterior. Ratele SCR şi MCR Ratele SCR şi MCR calculate la nivelul pieţei ca raportul dintre totalul fondurilor proprii eligibile să acopere cerinţele de capital şi valoarea totală a necesarului de capital au înregistrat valori supraunitare, în creştere comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior.